04-11-2022
Ken deze statistieken voordat je wedt op voetbal

De geschiedenis van statistiek en voetbal is kort. Amerikaanse sportfans begonnen juist dingen te tellen zodra er dingen waren om te tellen. Het statische karakter van honkbal leent zich voor boxscores, en vervolgens leidden de boxscores van honkbal ertoe dat alle anderen dit voorbeeld volgden. Zo heeft het voetbal zich niet ontwikkeld. Het vloeiende karakter van het spel betekende dat gedurende het grootste deel van zijn bestaan niemand officieel iets anders dan doelen vastlegde. Pas ver in de 21e eeuw begonnen onverschrokken privé-gegevensverzamelaars de game te bekijken met het oog op het vastleggen van alles wat er gebeurde. Vandaag de dag zijn er diverse statistieken die je kunt gebruiken voordat je op voetbal wedt op een bookmaker die genoemd is op Betsquare.com.

Schoten

Het klinkt voor de hand liggend, maar het aantal schoten dat een team neemt en toegeeft, blijkt erg belangrijk te zijn en een redelijk voorspellende maatstaf voor toekomstig succes. Voortbouwend op het werk van hockey, gebruikten vroege voetbalanalisten tools zoals Total Shot Ratio en PDO als tools voor het voorspellen van toekomstig succes op basis van eerdere shots, en het werkt redelijk goed. De uitdaging van voetbalanalyses is dat er echt heel weinig doelpunten zijn, dus het analyseren van de sterkte van een team op basis van gescoorde en tegendoelpunten levert simpelweg niet genoeg informatie op om nauwkeurige voorspellingen te doen.

Tenminste, niet als je niet wilt dat foutbalken zo gigantisch zijn dat ze de voorspellingen zo vaag maken dat ze in wezen nutteloos worden. Het gebruik van schoten betekent meer gegevens, en die gegevens zijn verrassend voorspellend. Ze zijn echter niet perfect. Er zijn natuurlijk goede schoten en slechte schoten. En sommige teams zijn beter in het nemen van meer van het eerste, en anderen zijn sterk afhankelijk van het laatste. Maar voor een basisstatistiek is het eenvoudigweg kijken naar het verschil tussen het aantal schoten dat een team neemt en het aantal schoten dat een team toestaat, redelijk goed als basis voor het modelleren van de aanvals- en verdedigingskrachten van een team.

Per 90 minuten

Het is een eenvoudige modifier, maar een belangrijke als het gaat om spelersstatistieken. Normaliseer statistieken, zelfs basisstatistieken zoals goals en assists, voor het aantal minuten dat een speler daadwerkelijk speelt. Maar al te vaak worden de statistieken van spelers alleen als ruwe getallen geteld, of hoogstens per wedstrijd. Maar de nummers van een speler kunnen er heel anders uitzien als die speler laat in de wedstrijd gewisseld wordt of regelmatig begint van de bank.

Dit is vooral belangrijk aan de aanvallende kant van het veld. Het is gemakkelijk om spelers te missen die echt goed zijn in het maken van schoten en doelpunten voor zichzelf en hun teamgenoten als wisselspelers. Hun onbewerkte aantallen, of hun aantallen per verschijning, zullen ervoor zorgen dat ze eruitzien als middelmatige aanvallende spelers, terwijl ze in feite ongelooflijk productief zijn. Aan de andere kant kunnen speler die geweldig zijn in het spelen van elke wedstrijd - maar niet per se de flitsende statistieken neerzetten - tegen het einde van het seizoen overgewaardeerd worden zonder zich aan te passen aan de speeltijd.


naar het blog overzicht >>